2013. március 25., hétfő

Te és a babád kaptok elég B12-vitamint?

A táplálkozási szakértők elsősorban a folsav fontosságára hívják fel a figyelmet, de vannak más B-vitaminok, mint a B12 és a kolin, amelyek nélkülözhetetlenek az agy és az idegrendszer fejlődéséhez. (A kolin számos fontos biológiai folyamatban vesz részt. Megőrzi a sejthártya épségét, és olyan alapvető élettani működésekben működik közre, mint a sejtek információ-átadásai, energiaellátása, illetve a sejten belüli kommunikáció. Nem megfelelő kolin bevitele ezeket a folyamatokat hátrányosan érintheti. A kolin ezenkívül részt vesz a sejtstruktúrák és –funkciók megőrzésében is. Tulajdonképpen a B-komplex egy tagja, pusztán amiatt nem sorolják mégsem a B-vitaminok közé, mivel nemcsak külső forrásból tud szervezetünk hozzájutni, hanem képes szintetizálni is azt.)


Nagyon fontos, hogy ezeket a tápanyagokat csak állati eredetű táplálékok fogyasztásával tudjuk biztosítani magunknak és a babának is.


"Hiányzik egy átfogó kezdeményezés, hogy megvédje vegetáriánusokat az étrendjükből származó B12-vitaminhiánytól, ami egy egész generáció kobalamin-hiányos gyerekhez (és felnőtthöz)
vezethet, akik nem képesek, hogy jó döntéseket hozni, a kobalamin hiány további neurológiai deficitet váltott ki ."  - American Journal of Clinical Nutrition
Van egy pár dolog, amit érdemes tudni a B12-vitamin a terhesség alatti táplálkozás összefüggéseiről:
  • A növények eredetű ételek nem tartalmaznak B12-vitamint, amire szükség van egy egészséges, vagy egy fejlődésben lévő agynak. Növényi élelmiszerek tartalmaznak egy egyfajta B12-vitamin analóg anyagot. De ez a "vitamin szélhámos" valóban növeli a szükségességét a tényleges B12-vitaminnak, miközben elfedi a valódi hiányt egy vérvizsgálat során.

  • B12-vitaminra szükségünk van az agy fejlődéséhez és az agy egészséges állapotához az egész életünk sorá. Ennek a tápanyagnak számos egyéb funkciója is van, de jelentősége az agy fejlődésébe nagyon jelentős az anyaméhben és azon túl.
Nem vagy nagy rajongója a húsevésnek?
A marha-, máj-, és a lazac nagyszerű forrásai a B-vitaminoknak, de a tojás is nagyon sok B12-vitamint tartalmaz. Meg még sok minden jót. Erről bővebben olvashatsz A tojás rehabilitációja című cikkben.
A tojás egyébként is egy nagyon jó kis élelmiszer a terhesség alatt - és egyébként is. Tartalmaznak B12 és egyéb zsírban oldódó vitaminokat és kolint is. A hagyományos kultúrák évszázadokon át arra ösztönözték a terhes nőket, valamint azokat, akik teherbe kívántak esni, hogy egyenek tojást minden nap. Tehát, ha vegetáriánus vagy vegán vagy, a tojás egy jó választás. Igen, tudom, aki vegán, nem eszik semmilyen állati fehérjét. De, ha az állatok jóléte miatt aggódsz, akkor azért lehet olyan helyről beszerezni, ahol tudod, hogy nem okoztak semmilyen fájdalmat, ahol természetes környezetben nevelik a tyúkokat. Azért is, mert az így termelt tojás sokkal táplálóbb, mint a boltban vásárolt fajták.

Szóval mindjárt itt a húsvét! Irány a piac!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése